f.liniowa
asdf: rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań
|x|+|y|=4
|x|−|y+1|=1
24 wrz 21:03
5-latek: A jak rozwazywaliscie takie przyklady na lekcji ?
Nie wierze ze nie rozwiazywaliscie podobnych przykladow
Podpowiedz
albo wyznacz |x| z 1 rownania i podstaw do drugiego i go rozwiaz i wroc do podsatwienia
albo odejmij 1 rownanie od drugiego i dalej rozwiazuj
24 wrz 21:30
MQ:

Pierwsze:
|x|+|y|=4
to zbiór wszystkich punktów, których suma odległości od osi jest równa 4.
Wystarczy więc sobie narysować to dla I ćwiartki (gdzie x>0 i y>0) i poodbijać symetrycznie na
pozostałe.
Wychodzi coś takiego jak na rysunku:
24 wrz 21:52
MQ:

Drugie:
To zadanie rozpatrzymy etapami:
1 etap: |x|−|y|=0
wtedy masz sytuację, jak na rysunku powyżej − to chyba zrozumiałe, bo x i y co do wartości
bezwzględnej muszą się równać.
Drugi etap na następnym rysunku , w następnym wpisie.
24 wrz 22:03
MQ:

Drugie:
2 etap: |x|−|y|=1
Teraz x musi być równe co najmniej 1, więc nasz krzyż trzeba symetrycznie rozsunąć o ±1 wzdłuż
osi OX
Masz to na rysunku:
24 wrz 22:06
MQ:

Drugie:
3. etap: |x|−|y+1|=1
Teraz już prosto, bo skoro mamy |y+1|, to oznacza to przesunięcie wzdłuż osi OY o wektor
[0,−1], bo |y+1|=|y−(−1)|
Dostajemy więc ostatecznie wykres, jak na rysunku:
24 wrz 22:11