Pochodna funkcji a monotniczność funkcji
Adam: Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f
a) f(x)=2x
2(x−6)
b) f(x)=4x/x
2+4
Mogę liczyć na rozwiązanie z wytłumaczeniem

?
24 wrz 20:52
===:
.. pochodne znasz?
24 wrz 20:55
Adam: znam f(x)=2x
2(x−6)
f'(x)=6x
2−24x
co dalej
24 wrz 21:15
===:
... a kiedy funkcja jest rosnąca?
24 wrz 21:21
Adam: f'x>0
24 wrz 21:28
Ajtek:
No to 6x2−24x>0 i ognia!
24 wrz 21:36
Adam: f(x)=−x
3+12x
f'(x)=−2x
2+12
f'(x)=2(−x
2+6)>0
−x
2+6=0
x=
√6 v x=−
√6
w odpowiedziach mam podane, że maleje w przedziale (−
∞; 2) i (2;
∞), a rośnie w (−2;2)
To już inny przykład, wychodzi jak widać źle, co robię nie tak?
@Ajtek
ten przykład mi wychodził, przeoczyłem
24 wrz 21:45
john2: (−x3 + 12x)' = −3x2 + 12
25 wrz 09:00