Suma liczb naturalnych
Uczennica: Witam, mam problem z zadaniem powtórzeniowym do matury. Czy mogłabym prosić o pomoc w
rozwiązaniu go?
Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych czterocyfrowych podzielnych przez 11.
Podejrzewam, że przy sumie może chodzić o sumę wyrazów ciągu, ale jak to zapisać? Czy idę
dobrym tropem?
Dziękuję
24 wrz 20:44
Kejt:
znajdź najmniejszą liczbę czterocyfrową podzielną przez 11.
owszem, chodzi o ciąg.. wiesz jaki?
tu jest podpowiedź:
a1 = 11
a2 = 22
a3 = 33
(dwucyfrowe liczby podzielne przez 11)
24 wrz 20:52
5-latek: Oczywiscie ze idziesz dobrym tropem
Kejt sie pomylila i napisala liczby dwucyfrowe (pewnie z rozpedu)
Ty masz sie zajac liczbami 4 cyfrowymi czyli liczbami od 1000 do 9999
24 wrz 21:51
Janek191:
a1 = 1001
r = 11
an = a1 + ( n −1)*r = 1001 + ( n −1)*11 = 1001 + 11 n − 11 = 990 + 11 n < 10 000
11 n < 10 000 − 990
11 n < 9010 / : 11
n < 819,09
n = 819
a819 = 9999
S819 = ...
25 wrz 10:09