:D
halohalo: stosując wzory skróconego mnożenia, rozłóż na czynniki wyrażenie:
1. 25−x4
2. 9x2+6x+1−y2
3. 25x2−y2+2y−1
4. (x2+x−1)2−(x2−x+1)2
24 wrz 20:31
5-latek: 1. 52−(x2)2=
24 wrz 20:33
5-latek: 2) (3x+1)2−y2 = z ewzoru dalej (a−b)(a+b)=a2−b2
24 wrz 20:35
halohalo: oo dzieki


!,..przeciez to takie łatwe− szukałam ale jakos nie zauwazyłam tych wzorów
24 wrz 20:37
Janek191:
3.
25 x2 − y2 + 2y − 1 = ( 5 x)2 − ( y − 1)2 = [ 5 x − ( y −1)]*[ 5 x + ( y − 1)] =
= ( 5 x − y + 1)*( 5 x + y − 1 )
26 wrz 08:19