Wyszukanie pierwiatków
Basia: Prosze o pomoc w wyszukaniu pierwiastków
2x3+3x2+3=0
24 wrz 20:15
Eta:
Jeżeli to zad. na poziomie liceum
to sprawdź czy dobrze napisałaś to równanie ?
24 wrz 20:28
pigor: ... , 2x
3+3x
2+3= 0 2x
3= −3x
2−3 z wykresu lewej i prawej strony
tego równania widać czego możemy sie spodziewać − czy na pewno jednego
pierwiastka ujemnego, a może jednak nie ma go

stąd pytanie
Eta
24 wrz 20:48
24 wrz 20:50
MQ: No to rozwiążmy to, jak Pan Bóg przykazał:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Równanie_sześcienne
2x
3+3x
2+3= 0
| | 1 | |
Sprowadzamy do postaci kanonicznej, podstawiając: y=x− |
| |
| | 2 | |
| | 3/4 | | 7/4 | | 3 | |
Liczymy wyróżnik Δ=(− |
| )3+( |
| )2= |
| |
| | 3 | | 2 | | 4 | |
Δ>0, więc mamy jeden pierwiastek rzeczywisty:
y=(−7/8−
√3/4)
1/3+(−7/8+
√3/4)
1/3
oczywiście:
x=(−7/8−
√3/4)
1/3+(−7/8+
√3/4)
1/3+1/2
Zgadza się z tym, co wyliczył Wolfram, a podał
Saizou
24 wrz 23:26
Eta:
Tego typu rozwiązań ..........nie ma w programie liceum
24 wrz 23:29
MQ: Ale, jak widać, nic trudnego dla ambitnego licealisty.
25 wrz 00:04