Funkcja wykladnicza
Marix: Jak obliczyć punkt o odcietej x w którym przecinają się funkcje wykladnicze?
24 wrz 20:11
Kejt: przyrównaj do siebie wzory..
np.:
f(x)1 = 2x
f(x)2 = 4x
2x = 4x
2x = 22x
x = 2x
x = 0
24 wrz 20:12
J: Porównać je
24 wrz 20:13
pigor: ... , zlogarytmować obustronnie równość tych funkcji
i rozwiązać tak otrzymane równanie logarytmiczne o niewiadomej x ...
24 wrz 20:14
pigor: ...

gdy podstawy tych funkcji nie są równe oczywiście . ..
24 wrz 20:15
===: zapisz te funkcje
24 wrz 20:15