fsd
kamczatka: Oblicz granicę:
| | x2 | |
lim x −− > ∞ (e3 − x2) = lim x −− > ∞ e4(1 − |
| ) |
| | ex | |
| | x2 | |
lim x −− > ∞ |
| i po przejściu przez hospitala wyjdzie 0 |
| | ex | |
czyli
| | x2 | |
lim x −− > ∞ (e3 − x2) = lim x −− > ∞ e4(1 − |
| ) = ∞ * 0 ? |
| | ex | |
dobrze ? i teraz co ?
24 wrz 20:03
john2: Coś dziwnie wyciągnąłeś e przed nawias.
24 wrz 20:21
john2: poza tym e3 − x2 zmierza do −∞
24 wrz 20:22
kamczatka: kurczę miało być ex − x2
24 wrz 20:30
kamczatka: | | x2 | |
lim x −−−> ∞ (ex − x2) = lim x −− > ∞ ex(1 − |
| |
| | ex | |
| | x2 | |
lim x −− > ∞ |
| po przejściu przez hospitala wyjdzie 0 |
| | ex | |
| | x2 | |
lim x −− > ∞ (ex − x2) = lim x −− > ∞ ex(1 − |
| |
| | ex | |
i co dalej ?
24 wrz 20:33
john2: | | x2 | | x2 | |
jeśli |
| zmierza do zera, to do czego zmierza ex(1 − |
| ) ? |
| | ex | | ex | |
24 wrz 20:33
kamczatka: ∞ * 0 ? ale co dalej ?
24 wrz 20:45
john2: [ ∞ * (1 − 0) ] to nie [∞ * 0]
24 wrz 20:50
kamczatka: aha dzięki będzie ∞
24 wrz 20:52