f.log.
Blue: Mam pytanko: Jak rysuję wykres funkcji log
2(|x|+4), to rysuję najpierw log
2|x| i
przesuwam potem o 4 jednostki w lewo

?
24 wrz 19:50
Kacper: nie
24 wrz 19:51
Kacper: dlaczego?
24 wrz 19:57
Blue: to jak to narysować?o.O
24 wrz 20:06
Piotr 10: Musisz wpierw zrobić translację o wektor u→=[−4;0] , a następnie WBOY
24 wrz 20:13
Aś: najpierw log2 x przesuwasz o 4 w lewo a potem przekształcenie |x|
24 wrz 20:13
Blue: ahaaa... czyli najpierw wektor, a potem odbijam, tak?
24 wrz 20:14
Blue: Mi się to zawsze myli, co najpierw
24 wrz 20:14
Piotr 10: Tak.
A jak będzie wyglądało, gdy log
2(Ix+4I)

?
24 wrz 20:14
Mila:
y=log2(x)→T
[−4,0]→
y=log2(x+4)→S
OY dla x≥0 →
y=log2(|x|+4)
24 wrz 20:18
Eta:
@ Blue
Możesz zawsze wybrnąć .... rozpatrując funkcję przedziałami
dla x≥0 f(x)= log2(x+4)
i dla x<0 f(x)= log2(−x+4)
24 wrz 20:26
Blue: aha Piotr, czyli wtedy będzie, tak, jak myślałam

Eta, w sumie racja

Dziękuję wszystkim
24 wrz 20:37
Blue: Eta, nadal mam problem z tym rysowaniem... rozwiązałam przed chwilą kilka zadań i próbowałam
tak rozpisać przedziałami, ale i tak się mylę, jak to rysować. Wiem, że to może głupia prośba,
ale mogłabyś mi to jeszcze jakoś wytłumaczyć?
25 wrz 17:43
Eta:
Hej
Blue
Teraz muszę na godzinkę wyjść z domu
umiesz narysować wykres y= log
2(x+4) ....... dla x≥0 (
i zaznacz tylko tę część wykresu po prawej stronie dla x≥0
teraz narysuj wykres y=log
2(−x+4) .... dla x<0
( zaznacz tylko tę część wykresu po lewej stronie dla x<0
i ostatecznie wykres zadanej funkcji z modułem (to te obydwie części w/w wykresów

będę za godzinę
25 wrz 18:25
Mila:
Przeanalizuj wpis 20:18
25 wrz 18:31
Eta:
25 wrz 18:35
Blue: Ja już rozumiem, że po prostu najpierw mam narysować dla x≥0 pomijając wartość bez., a potem
tak jakby "odbić", ale wiecie, ja to tak na pamięć raczej robię, a nie umiem tego sobie
logiczne wytłumaczyć (tego x mniejszego od zera) i boję się, że to zapomnę...
25 wrz 19:20
5-latek: To moze zawsz miej przed oczami definicje wartosci bezwzglednej
25 wrz 21:02