Podaj
lakipl12: Podaj pierwiastki całkowite równania :
(9−4x2)(3x2+5x−2)=0
24 wrz 19:47
Kacper: rozwiąż najpierw równanie
24 wrz 19:47
458: Proponowałbym pierwszy nawias rozbić na dwa tj. (9−4x2)=(3−2x)(3+2x)
24 wrz 19:51
458: Żeby wynik równania był równy 0 to wystarczy, że jeden z tych nawiasów był równy 0. Tak więc
napisz 3x2+5x−2=0. I zrób to samo z innymi nawiasami
24 wrz 19:58
lakipl12: to jak możesz to rozwiąż
24 wrz 20:00
pigor: ..., patrz i myśl

, bo jak nie to ...

pała
z pracy domowej, a więc oto jeden ze sposobów, np.
taki :
(9−4x
2) (3x
2+5x−2)=0 ⇔ 9−4x
2=0
lub 3x
2+5x−2=0 ⇔
⇔ (3−2x)(3+2x)=0
v 3x
2+6x−x−2=0 ⇔
⇔ 2x= −3 v 2x=3
v 3x(x+2)−1(x+2)=0 ⇔
⇔ x= −
32 v x=
32 v (x+2)(3x−1)=0 ⇔
⇔
x∊{−32,32,−2,13} − szukany zbiór rozwiązań . ...
24 wrz 20:36
pigor: ....; o

przepraszam pierwiastkiem całkowitym
danego równania jest
x= −2 − i to jest
odpowiedź na to zadanie .

)
24 wrz 20:38