10 do jakiej potęgi da 2
Mike: jak w temacie
24 wrz 19:42
Kacper: 10
log102=2
24 wrz 19:43
Mike: a bez użycia logarytmu?
24 wrz 19:47
pigor: ..., czyli z definicji logarytmu czytanej ...

od tyłu
x=? taki, że 10
x=2 ⇔
x= log2 − szukany wykładnik . ..
24 wrz 19:52
Mike: tak pigor, takie jest właśnie moje pytanie
24 wrz 19:57
PW: A bez logarytmu nie da rady, można co najwyżej szukać przybliżeń.
24 wrz 19:57
PW: Mike, widzisz co piszesz? Odpowiedzi Kacpra i pigora są identyczne.
24 wrz 19:58
pigor: ..., nie ma nic lepszego od logarytmu ; właśnie
w odpowiedzi na takie jak twoje pytanie (szukanie wykładnika potęgi)
wprowadzili (Neper, Euler) pojęcie logarytmu (
logarytmowania) a
x=b:
−−−−−−
zauważ, że szukane podstawy potęgi
xn=b to
pierwiastkowanie,
a szukanie wartości potęgi a
n=
x, to
potęgowanie ...
24 wrz 20:01
Mike: | | 1 | |
log ( |
| ) = log 2 −13 = −13log2 = −13 ... |
| | 3√2 | |
utknąłem gdzie trzeba wyliczyć owy logarytm
w jaki sposób mogę znaleźć przybliżenie?
24 wrz 20:23
5-latek: | | 1 | | 1 | |
ten log=log1−log3√2=0−log21/3=0−U |
| log2= 0− |
| *0,301= |
| | 3 | | 3 | |
log2 to w przyblizeniu 0,301
24 wrz 20:31