Logarytmy
Marek: Wytłumaczy mi ktoś jak rozwiązać takie przykłady.
a)log xlog(x+1)= −1
b) log(9−x3)log(3−x)=3
c)log32+2log3x−8=0
d)3logx−1=log x +1
24 wrz 19:34
Kacper: a na lekcjach nie byłeś?
24 wrz 19:39
Eta:
a) Najpierw założenia : x>0 i x+1>0 i log(x+1)≠0 ⇒ x>0
−logx= log(x+1) ⇔ logx
−1=log(x+1)
| | 1 | |
to: |
| =x+1 ⇒x2+x−1=0 Δ=5 , √Δ=√5 |
| | x | |
| | −1+√5 | |
x1= |
| >0 −−− jest rozwiązaniem |
| | 2 | |
| | −1−√5 | |
x2= |
| <0 −−− nie jest rozwiązaniem |
| | 2 | |
24 wrz 19:44
Eta:
b) podobnie
c) popraw treść ..... powinno chyba być: log32x+2log3x−8=0
x>0
log3x=t to: t2+2t−8=0 .......... dokończ
24 wrz 19:47
Eta:
d) założenia x>0 i logx≠1 ⇒ ..........
podstaw jak w c) logx=t i dokończ..........
24 wrz 19:48
Eta:
Rozwiąż samodzielnie! nie czekaj na gotowca( wszystko Ci wytłumaczyłam
24 wrz 19:51
Marek: Ok. dzięki
24 wrz 20:51