twierdzenie sinusów
xyz: W trójkącie ABC mamy dane: /BC/ = 5 cm, /kąt BAC/ = 48 oraz /kąt ACB/ = 70 . Oblicz długość
boku AC. Wynik podaj z dokładnością do jednego miejsca po przecinku.
Korzystam z twierdzenia sinusów i tabeli z wartościami funkcji trygonometrycznych, otrzymuję
AC/0.883 = 5/0.743 i wtedy wyliczam z proporcji. Moje pytanie jest takie, czy można to zrobić
prościej? Bez korzystania z wartości funkcji trygonometrycznych? Na niektórych stronach
rozwiązanie było takie: AC*sin48=5*sin62 a potem od razu wynik 5,9cm. Czy te sinusy jakoś się
skracają czy coś?
24 wrz 19:10
MYSZ: Nie skroci sie, oni tez z tablic korzystali.
24 wrz 19:16