pomozesz??
Any: Wyznaczyć współczynniki a, b, c trójmianu kwadratowego y = ax2 + bx + c, przyjmując założenie,
że dla x = 1 funkcja osiąga największą wartość y = 4 oraz że do jej wykresu należy punkt
A(2,−6).
11 lis 12:06
Godzio: Δ=b
2−4ac
| | −Δ | | −b | |
yw= |
| xw= |
| −6=4a+2b+c
|
| | 4a | | 2a | |
16a=−b
2+4ac
−6=4a+2b+c −> c=−6−4a+2b
16a=−b
2+4ac
16a=−b
2+4a(−6−4a+2b)
16a=−b
2−24a−16a
2+8ab
40a=−b
2−16a
2+8ab
| | b | |
−40a=(b−4a)2 podstawiam a=− |
|
|
| | 2 | |
20b=(b+2b)
2
20b=9b
2
20−9b
2=0
b(20−8b)=
b=0 v 20−8b=0 −> 20=8b −> b=2,5
−40a=(0−4a)
2 v −40a=(2,5−4a)
2 <− nie ma rozwiązań Δ=256−750=−494
−40a=16a
2
−4a(10+4a)=0
−4a=0 v 10+4a=0 −> 4a=−10 −>a=−2,5
a=0(a≠0)
−6=4a+2b+c v
−6=−10+5+c
−1=c
y = ax
2 + bx + c
−6=4(−2,5)+2,5*2−1
−6=−10 +5−1
−6=−6
a=−2,5 b=0 c=−1
pewnie jest łatwiejszy sposób
11 lis 12:47