Dana jest funckja i prosta, gdzie m jest parametrem
Maciej: Dana jest funkcja f(x) = −2x2+4 i prosta o równaniu 3x+y−m=0, gdzie m jest parametrem. Wyznacz
te wartości parametru m, dla których prosta ma jeden punkt wspólny z wykresem funkcji f.
24 wrz 19:07
Maciej:
24 wrz 19:26
pigor: ..., parabola z prostą , czyli
y= −2x
2+4 i 3x+y−m=0 ⇒ 3x−2x
2+4−m=0 ma jeden punkt wspólny
(styczności) ⇔ 2x
2−3x+m−4=0 i Δ=9−8(m−4)=0 ⇒ 8m=41 ⇔
m= 418 .
24 wrz 19:36
===:
prosta
y=−3x+m
2x2+3x+4−m=0 itd
24 wrz 19:40