Nierówność
Blue: Uzasadnij, że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność:
http://i57.tinypic.com/30upuo2.jpg
Czy dobrze to udowodniłam ?

(sorry za gryzmoły)
24 wrz 18:20
Godzio:
Jest ok, czepialski mógłby powiedzieć, że trzeba pisać równoważności poszczególnych przejść
czyli na końcu każdego przejścia znaczek: ⇔
24 wrz 18:22
Blue: Oj tam, szczegóły

Dzięki za sprawdzenie
24 wrz 18:32
PW: Blue, czasem dobrze jest zauważyć strukturę algebraiczną zanim zacznie się rachunki. To
żadna mądrość, ale o ile łatwiej się myśli i zapisuje.
Zadana nierówność ma postać
(1) √a−1 + √a+1 ≤ 2√a,
przy czym a > 1.
Dowód nierówności (1) jest prosty:
(√a−1 + √a+1)2 = a−1 +2√(a−1)(a+1) + a + 1 =
= 2a + 2√a2−1 < 2a + 2√a2 = 2a + 2a = 4a
Z nierówności
(√a−1 + √a+1)2 < 4a
wynika (1).
Dla a = (x2+1)10 otrzymamy zadaną nierówność.
24 wrz 19:07