Całka
serpentina: Nie wiem jak sie za nią zabrać

przez podstawienie mi nie wychodzi

∫4x/(
√2x−1 dx
24 wrz 18:03
Godzio: A co podstawiasz ?
24 wrz 18:03
serpentina: i jeszcze taka
∫dx/(ex+1)
24 wrz 18:04
serpentina: to co jest pod pierwiastkiem
24 wrz 18:05
Godzio:
No to co nie wyszło?

2x − 1 = t ⇒ 2x = t + 1 ⇒ 4x = 2t + 2
2dx = dt
Otrzymujemy do policzenia
| | 2t + 2 | | t | | 1 | |
∫ |
| dt = 2∫( |
| + |
| )dt = 2∫(t1/2 + t−1/2)dt |
| | √t | | √t | | √t | |
Teraz sobie poradzisz?
24 wrz 18:07
Godzio:
Co do drugiej
Podstawienie:
e
x + 1 = t ⇒ e
x = t − 1 ⇒ x = ln(t − 1)
| | dx | | | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| dt = ∫( |
| − |
| )dt = |
| | ex + 1 | | t | | t(t − 1) | | t − 1 | | t | |
= ln|t − 1| − ln|t| + C = ln|e
x| − ln|e
x + 1| + C = x − ln(e
x + 1) + C
24 wrz 18:09
serpentina: taaak, w tej pierwszej głupi błąd zrobiłam, dziękuję!
24 wrz 18:12