Wyłączanie wspólnego czynnika przez nawias.
Mateusz: Oblicz x jeśli : x2 +y3=3 i x3+xy3 =21
Oblicz xy jeśli : x2+y2 = 5 i x3y + xy3= 20
Oblicz x2y jeśli 2x + y3 = 1/2 i 2x3y + x2y4 = 6
Oblicz xy2 jeśli 1/2x3 +y3 = 9 i x4y2 +2xy5 = 36
Prosiłbym o wytłumaczenie tych zadań na podobnych przykładach, ponieważ kompletnie nie wiem co
z tym zrobić.
24 wrz 18:02
Godzio:
1. Wyłącz z drugiego równania x i skorzystaj z pierwszego
2. To samo tylko wyłącz x2y
3. Analogicznie.
24 wrz 18:05
Mateusz: x3+xy3=21
x(x2+y3) =21
W taki sposób? I co dalej wtedy? Skoro tamto równe 3 a to 21, to wynik to 18? Niestety nie
łapię nie mając wizualizacji.
24 wrz 18:15
Godzio:
x * (x2 + y3) = 21 więc nie odejmujesz, a dzielisz
24 wrz 18:16
Mateusz: Dziękuje
24 wrz 18:26