Różniczki
m&m: O co chodzi z warunkami początkowymi w równaniach różniczkowych ? wg tego nie rozumiem
y''−5y'+4y=0
z warunkami y(0)=0 y'(0)=0
24 wrz 17:41
PW: Powiedzmy, że rozwiązaniem jakiegoś równania różniczkowego jest każda funkcja
f(x) = x3 + C,
czyli jest nieskończenie wiele rozwiązań. Warunki początkowe mówią: weź spośród nich taką
funkcję, która w zerze ma wartość zero i której pochodna w zerze ma wartość zero, czyli weź
funkcję
g(x) = x3.
24 wrz 17:50
m&m: hmm rozwiązuje to równanie i nie wiem co dalej
y=C1ex+C2e4x
24 wrz 18:02