Logarytmy
Blue: Uzasadnij, że wykres funkcji f(x) =log
ax, gdzie a>0, a≠1, x>0, jest symetryczny względem
prostej y= x do wykresu funkcji g(x) = a
x, gdzie x∊ R.
Powiem Wam, że nawet to rozumiem, no bo w tych funkcjach tak jakby x zamienia się z y nawzajem,
ale jakoś nie wiem, jakby to zapisać, żeby to udowodnić i wgl ...Pomoże ktoś

24 wrz 17:31
pigor: ... , przy wszystkich założeniach jak w treści zadania np. tak :
y= ax i S
y=x (x,y)= (y, x) ⇒ x= a
y ⇔
y=logax c.n.uzasadnić . ...
24 wrz 17:44
razor: sprawdź czy f[g(x)] = g[f(x)] = x
24 wrz 17:45
Kacper: Co raz trudniejsze zadania ktoś wymyśla
24 wrz 18:21
Blue: Pigor : co to jest to S
24 wrz 18:23
Godzio:
Sy = x − symetria względem prostej y = x
Sy = x(x,y) = (y,x) oznacza, że ta symetria przekształca punkt (x,y) na (y,x)
24 wrz 18:25