oblicz objętość i pole boczne tego ostrosłupa
asd: 1.W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kąt nachylenia ściany bocznej do podstawy jest równy 60
stopni. Wysokość ostrosłupa ma 6
√3 cm. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego
ostrosłupa.
2.Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość 24cm, a kąt między krawędzią
boczną i wysokością ostrosłupa jest równy 30 stopni. oblicz objętość i pole powierzchni
całkowitej tego ostrosłupa
Zrobi mi ktoś te zadania? Bo nie potrafię tego ogarnąć, za pomoc bardzo dziękuję, może coś
potem zrozumie
24 wrz 17:26
waldek: Zad 1 A H− wys. ostrosłupa
h− wysokość podstawy
a− krawędź podstawy
V=1/3Ppods*H
x/H=ctgα
x= 6√3*1/√3
x= 6
x= 1/3h
h= 18
a2= 1/4a2 + h2
a2= 432
a= 46{27}
Ptrójk= 1/2a*h
Ptrójkąt= 36√27
V= 1/3Ppodst*H
V= 1/3*36√27*6√3⇒ V= 72√81⇒ V= 648
B
a= 4√27
x= 6
h− wysokość ściany bocznej
h/x= cos60
h= 3
Ptrójk= 1/2*3*4√27 ⇒ Ptrójk= 6√27
Ppowb= 3*6√27 ⇒ Ppowb= 18√27
Mam nadzieję, że zrozumiesz o co chodziło, gdyż nie znam latexu, aby to matematycznie zapisać.
24 wrz 18:34