Wyrażenia arytmetyczne
Mynia: Adam, Tomek i Bartek mieli razem 1200 zł. Gdy Bartek dał Tomkowi 80 zł, a następnie Tomek dał
Adamowi 240 zł, to okazało się, że każdy z chłopców miał tyle samo pieniędzy. Ile pieniędzy
miał na początku każdy z chłopców?
Z góry dzięki
24 wrz 16:30
daras: a ja z dołu postuluję żebyś zrobiła pierwszy krok w kierunku rozwiazania

jak zrobisz pierwszy to sie okaże, że do rozwiazania brakuje już tylko drugiego
24 wrz 16:37
daras: bo jest to zadanie na poziomie 3−4 klasy SP
24 wrz 16:38
Mynia: próbowałam pozamieniać : B−80 ; T−160..
próbowałam też ułożyć układ równań
Ogólnie jeśli chodzi o podstawę to nie mam jakiś wielkich problemów ale tutaj (możliwe że to
zadanie jest banalne) po prostu nie widzę od czego zacząć i dlatego proszę o rozwiązanie.
24 wrz 16:42
daras: A + T + B = 1200
24 wrz 16:49
daras: a rozwiazanie: A = 160 zł, T = 560 zł, B = 480 zł
24 wrz 16:50
daras: drugie r−nie wymyśl sama
24 wrz 16:51
Mynia: miałeś rację, że zadanie bardzo łatwe. Jako , że zależało mi na czasie myślałam, że mogę
uzyskać tu pomoc w w szybszym dojściu do rozwiązania. ale ok
24 wrz 16:52
daras: czas to pieniądz! ale najpierw trzeba zainwestowac ..we własną naukę
myślisz, że jak tobie szkoda czasu, to my tu będziemy za ciebie rozwiazywać trywialne rzeczy?
24 wrz 17:03