Równanie różniczkowe
Marta: Hej : ) Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania różniczkowego
y' * e−x = y2
24 wrz 16:17
daras: czy tam jest e−x ?
24 wrz 17:14
Marta: tak
24 wrz 17:28
pigor: ..., zapewne tak, a wtedy :
y ' e−x= y2 /*e
xy
−2dx ⇒ y
−2dy= e
xdx ⇒ ∫ y
−2dy=∫ e
xdx ⇒
⇒ −y
−1= e
x+C /*−y ⇔
1=y(ex+C) − szukana całka ogólna tu w
postaci uwikłanej, czyli
y=(ex+C)−1 może taką postać masz w odp. . ...
24 wrz 17:29
daras: to rozdziel zmienne i scałkuj
24 wrz 17:29
24 wrz 17:30
daras: ale to prawie to samo

stała C można zawsze przedstawić w postaci e
C
24 wrz 17:31
daras: chyba , że jest ujemna...czy to problem fizyczny ?
24 wrz 17:32
Marta: Dlaczego ten minus z "e" jest w potędze y ? Nie rozumiem hmm
24 wrz 17:34
24 wrz 17:39
m&m: ok ale jak to sie ma do CAŁKOWANIA ; p jest równanie a potem nagle mnoży stronami przez ex hmm
24 wrz 17:43
pigor: ...,

∫y
ndy=
1n+1y
n+1+C, więc ∫y
−2dy=
11−2y
−2+1= −1y
−1= −y
−1...,
24 wrz 17:52
pigor: no i na tym polega nie tylko ten mój gotowiec ...

,
po prostu zmusza do myślenia tych co chcą go rozgryźć,
albo tych co np. nie lubią tak jak ja .....

ułamków . ...
24 wrz 17:57
m&m: ja wiem skąd sie wzieło to −y
−1 ok

wiem jak sie całkuje ale nie rozumiem dlaczego
pomnozyl tam na początku przez e
x ? w rownaniu jest przeciez e
−x
24 wrz 17:59
pigor: ... , a ile to jest e
−x*e
x= co studentko
24 wrz 18:21