Objętość pudełka z kartonu - pochodne?
humbak: Dany jest kwadratowy arkusz kartonu o boku 2 m. W czterech rogach tego arkusza wycięto
kwadratowe naroża. Następnie zagięto karton tworząc prostopadłościenne pudełko bez pokrywki.
Oblicz długość boku wyciętych kwadratowych naroży, dla której objętość otrzymanego pudełka
jest największa. Oblicz tę objętość.
Jako dł. boku wyciętego naroża przyjąłem a i obliczyłem V(a)=(2−2a)(2−2a)a=4a
3−8a
2+4a
V'(a)=12a
2−16a+4
| | 2 | |
Wyliczając z tego wierzchołek p= |
| . |
| | 3 | |
I to pojawia się moje pytanie: czy zastosowany przeze mnie sposób ma sens? Z dalszą częścią
zadania sobie poradzę, chcę tylko wiedzieć czy nie popełniłem żadnego błędu.
24 wrz 15:48
J:
A co ma do tego wierzchołek ?
24 wrz 15:50
humbak: To bardzo dobre pytanie

Szczerze mówiąc wzorowałem się na podobnych zadaniach
optymalizacyjnych z funkcji kwadratowej, gdzie wierzchołek paraboli związany był zwykle z
prawidłową odpowiedzią.
24 wrz 15:55
J:
Tutaj badasz ekstremum funkcji 3−go stopnia, a nie trójmianu...
Policzyłeś pochodną, aby sprawdzić warunek konieczny ekstremum ... więc do dzieła ..
24 wrz 15:57
humbak: Nie jestem do końca pewien co robić, więc napiszę co już zrobiłem:
Przyjąłem założenie, że a>0 i 2a<2 czyli a∊(0,1).
| | 1 | |
Obliczyłem miejsca zerowe tej pochodnej: |
| i 1, z czego ten drugi wynik nie zawiera się w |
| | 3 | |
dziedzinie.
| | 1 | |
Czy tym prawidłowym, poszukiwanym a jest |
| ? |
| | 3 | |
24 wrz 16:08
Saizou :

D: x> i 2−x>0 ⇒x∊(0;2)
V=P
p•H
V=(2−x)
2•x=(4−4x+x
2)x=x
3−4x
2+4x
V'=2x
2−8x+4=0
x
2−4x+2=0
Δ=16−8=8⇒
√Δ=2
√2
| | 4−2√2 | |
x1= |
| =2− √2  |
| | 2 | |
| | 4+2√2 | |
x2= |
| =2+√2>2 zatem sprzeczność |
| | 2 | |
24 wrz 16:15
Saizou : źle miało być
V'=
3x
2−8x+4=0
Δ=64−48=16
√Δ=4
24 wrz 16:22
humbak: Bardzo dziękuję za rozwiązanie, ale zastanawia mnie jedna rzecz: jeśli bok tej dużej
kwadratowej powierzchni ma 2 metry i odetniemy od niego z dwóch stron fragment o długości x to
czy nie powinien zostać kawałek o długości 2−2x zamiast 2−x?
24 wrz 16:23
Saizou :
tak oczywiście że masz rację, chyba nie myślę dzisiaj
V=(2−2x)
2x=(4−8x+4x
2)x=4x
3−8x
2+4x
V'=12x
2−16x+4=0
3x
2−4x+1=0
Δ=16−12=4
| | 4+2 | |
x2= |
| =1 sprzecznośc bo x∊(0:1) |
| | 6 | |
24 wrz 16:35
humbak: Ponownie bardzo dziękuję za pomoc
24 wrz 16:38
Saizou : nie ma za co, za te błędy
24 wrz 16:39
daras: 1 odrzucamy, bo wtedy wycięte rogi byłyby równe bokom kwadratu czyli zostaje 1/3
24 wrz 17:10
daras: sry, za długo nie odświeżałem strony

w międzyczasie już pojawiło się rozwiązanie
24 wrz 17:12