Zadanie o pociągach
OrientMantis24: Z miasta A do miasta B wyjechał pociąg pospieszny. O tej samej godzinie z miasta B do miasta A
wyjechał pociąg osobowy i dojechał do celu podróży po 15 godzinach. Jadąc ze stałą średnią
prędkością, pociągi minęły się godzinę po tym, gdy pociąg pospieszny pokonał połowę trasy.
Oblicz czas jazdy pociągu pospiesznego, jeżeli jechał on dłużej niż 6 godzin.
24 wrz 14:46
basia:
23 lis 23:50
Eta:
Poproś
pigora
24 lis 00:01
Tadeusz:
| 1 | | 1 | | tp | | 1 | |
| +1* |
| +( |
| +1)* |
| =1 |
| 2 | | tp | | 2 | | 15 | |
po przekształceniach
t
p2−13t
p+30=0
t
p1=3 (sprzeczny z założeniami)
tp2=10
24 lis 01:50
Tadeusz:
... podobne zadanko "ćwiczyłem" z
WNUKAMI ... a oni są w I gimnazjalnej −
24 lis 10:26