granice
Bartek: Proszę o podpowiedź:
Jak pozbyć się zera z mianownika takiego przykładu.
| | x2−1 | |
Oblicz granicę przy x−>2 |
| |
| | x−2 | |
24 wrz 14:05
ICSP: Badaj granice jednostronne
24 wrz 14:06
Bartek: Właśnie pomyślałem o czymś takim, ale nie bardzo wiem jak to zrobić. Podpowiesz?
24 wrz 14:10
Bartek: i w ogóle jak mam badać granicę jednostronnie, skoro cały czas mianownik mam równy 0.
24 wrz 14:11
Godzio:
Nie do końca mamy "0". Jeżeli podchodzimy z x z prawej stron (x → 2
+) to mamy
x > 2 ⇒ x − 2 > 0 więc x − 2 → 0
+
| | 1 | | 1 | |
W przeciwnym wypadku x − 2 → 0−, a [ |
| ] = ∞ oraz [ |
| ] = −∞ |
| | 0+ | | 0− | |
24 wrz 14:14
J:
.... mianownik nigdy nie masz 0 , bo x = 2 nie należy do dziedziny funkcji
sprawdzaj , co się dzieje z funkcją gdy x zmierza do 2 od prawej strony , co się
dzieje,gdy zmierza z lewej
24 wrz 14:14
Bartek: Właśnie przed chwilę to sobie wygooglałem, ale i tak jest nie dobrze,bo w rozwiązaniu nie jest
ani ∞ ani −∞. W rozwiązaniu jest g=4. W tym właśnie sęk.
24 wrz 14:19
J:
To sobie źle "wygooglałeś" , bo granice to : − ∞ i + ∞
24 wrz 14:27
24 wrz 14:29
24 wrz 14:29
Bartek: Właśnie sobie wolframuję już inny przykład i widzę, że coś źle robię. Jak się u licha pozbyć
tego mianownika. Licznik trzeba jakoś przekształcić, ale jak go przerobić, żeby wyszedł w
jednym nawiasie jak mianownik tzn. żeby się skróciło.
Przykład:
| | x2 + 4x +3 | |
lim x−>3 |
| |
| | 2(x−3) | |
Jak licznik przerobić, żeby mi wyszło x−3
24 wrz 14:42
Bartek: W wolframie wynik jest g=1.
24 wrz 14:43
john2: nie powinno tam być − 4x?
24 wrz 14:48
24 wrz 14:48
J:
.... jeśli w liczniku jest −4x, to granica jest : 1
24 wrz 14:50
Bartek: Sory sory, tak jest tam powinno być −4x. Ale już sobie poradziłem wolframem i faktycznie
wyliczyłem, że g=1. Sory za ten mistake. Chyba powinienem potrenować przekształcenie
wielomianów na postać iloczynową.
24 wrz 14:51
J:
| | x2 − x − 3x + 3 | | (x−1)(x−3) | | x−1 | |
...masz : |
| = |
| = |
| ... i lim = 1 |
| | 2(x−3) | | 2(x−3) | | 2 | |
24 wrz 14:52
Bartek: Dziękować i do boju
24 wrz 14:56
Bartek: Mam jeszcze coś:
Im wychodzi 1/80 a mnie jakieś inne:
Liczę tak:
i teraz: co robię źle.
24 wrz 15:12
razor: podziel x5+32 przez dwumian x+2 (schematem Hornera, lub dzieląc wielomian, jak wolisz)
24 wrz 15:16
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
... z reguły de l' Hospitala... = |
| = |
| = |
| |
| | 5x4 | | 5*16 | | 80 | |
24 wrz 15:20
Bartek: Dzięki. Doczytam o tym.
24 wrz 15:27