maturztystka
maturzystka: logx 2 + log2 x = 2,5
Zrobiłam i wyszło mi x=2 lub x=16, jednak prawidłowe odpowiedzi to √2 lub 4.
Mógłby ktoś przedstawić prawidłowe rozwiązanie?
24 wrz 13:04
MYSZ: log
x 2 + log
2 x = 2,5
| log2 2 | |
| + log2 x = 2,5 |
| log2 x | |
log
2 x = t
2 + 2t
2 = 5t −> 2t
2 − 5t + 2 = 0
Δ = 25 − 16 = 9
t
1 = (5 + 3 ) / 4 =2 , t
2 = 1/2
log
2 x = 2 => x = 4, log
2 x = 1/2
x = 2
1/2 =
√2
24 wrz 13:07
maturzystka: Robiłam innym sposobem, a błąd zrobiłam przy.... wyliczaniu pierwiastków, dzieląc przez 2...

dzięki!
24 wrz 13:09
J:
| | 1 | | 5 | |
... ⇔ |
| + log2x = |
| .... podstawienie t =log2 x ..
|
| | log2x | | 2 | |
| | 1 | | 5 | | 5 | |
|
| + t = |
| ⇔ t2 − |
| t + 1 = 0 ⇔ 2t2 − 5t + 2 = 0 ... rozwiąż.. |
| | t | | 2 | | 2 | |
24 wrz 13:10
maturzystka: o własnie tak zrobiłam
24 wrz 13:13