logarytmy
ja: log7 x * log27 49 = 2
24 wrz 12:23
ICSP: dla x > 0
log
7 x = log
7 27
x = 27
24 wrz 12:25
ja: druga linijka..
skąd log27 7 ?
24 wrz 12:28
J: ...log277
24 wrz 12:28
ICSP: log27 7
24 wrz 12:30
ja: jeszcze mam jeden przykład, który chyba źle rozwiązałem..
log2 x + logp{2} − log1/2 x = 16
24 wrz 12:33
J: co to jest logp{2} ..?
24 wrz 12:34
ICSP: log2 x + log√2 x − log1/2 x = 16 ?
24 wrz 12:35
ja: log2 x + log(√2) x − log(12) x = 16
24 wrz 12:36
J:
| | 1 | |
Wskazówka: logaβb = |
| logab ...spróbuj sam/a |
| | b | |
24 wrz 12:37
ja: x = 16 ?
24 wrz 12:39
J: .... pokaż rozwiązanie ... poprawimy..
24 wrz 12:40
ja: log2 x + log√2 x − log1/2 x = 16
log2 x + 2log2 x + log2 x = 16
4 log2 x = 16
log2 x = 4
x = 16
24 wrz 12:43
J:
24 wrz 12:48
ja: Dzięki za pomoc i cierpliwość
24 wrz 12:49