Rozwiąż nierówność jeśli wiadomo , że x należy ndo liczb naturalnych
Adam: 21×26×211...×25x−4<85
24 wrz 11:42
J:
.... ⇔ 21+6+11+...+(5x −4) < 215 .... wykładnik z lewej to suma ciągu arytmetycznego.
24 wrz 11:47
ICSP: 2
1 + 6 + ... + 5x − 4 < (2
3)
5
2
1 + 6 + ... + 5x − 4 < 2
15
1 + 6 + ... + 5x − 4 < 15
5x
2 − 3x < 30
| | 3 | |
Zauważmy, ze funkcja po lewej stronie jest rosnąca dla x > |
| . |
| | 10 | |
Dla x = 1 mamy :
5−3 = 2 < 30

Dla x = 2 mamy :
20 − 6 = 14 < 30

Dla x = 3 mamy :
45 − 9 = 36 > 30
| | 3 | |
a ponieważ funkcja jest rosnąca dla x > |
| to dla x > 3 będzie przyjmowała wartości |
| | 10 | |
większe od 30.
Ostatecznie x = 1 , x = 2
24 wrz 11:53
Adam: A ok w taki sposób zapomniałem, , że to tam sama podstawa thx
24 wrz 11:55
Adam: Dziękuję
24 wrz 11:55
J:
.... prościej chyba tak , skoro.... 1 + 6 + 11 ... + 5x − 4 < 15 .... to widać,
że tylko suma 1 + 6 spełnia ten warunek, czyli pierwsze 2 wyrazy ciągu:
a1 = 1 ⇔ 5x−4=1 ⇔ x =1 oraz a2 = 6 ⇔ 5x −4 = 6 ⇔ x = 2
24 wrz 11:58