Układ równań liniowych
Ewkaaa : Witam. Czy ktos mi podpowie jak rozwiązać to równanie? Podejrzewam że chodzi o rozwiązanie
bazowe, ogólne i szczegółowe ale wydaje mi się że jest za mało niewiadomych..

2x + 3y − z = 0
3x + y + z = 6
5x + 4y =6
24 wrz 08:34
5-latek: Policz moze wyznacznik W . Jesli W≠0 to metoda Cramera
24 wrz 08:38
Piotr 10: 1. Poprzez podstawienie
2.Metodą Cramera można ( o ile W≠0 )
3. Metoda Gaussa ( jeśli W=0 )
24 wrz 08:39
5-latek: Albo moze tak
Dodaj stromami rownanie 1 do rownania 2
Dostaniesz uklad 2 rownan
24 wrz 08:43
5-latek: CzescPiotr10
Teraz juz powinna kolezanka rozwiazac
24 wrz 08:45
Ewkaaa : Ale jak to dodam to zniknie mi jedną niewiadoma z.
24 wrz 14:52