ciągi
...O.o...: Oblicz S10 dla ciągu arytmetycznego rosnącego którego wyraz drugi i czwarty są pierwiastkami
równania: 5* 2x − 4x = 21+1/2+1/4+...
24 wrz 07:15
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
1 + |
| + |
| + .... − suma nieskończonego ciągu geometrycznego: |
| | 2 | | 4 | |
więc
| | 1 | | 1 | | b1 | | 1 | |
! + |
| + |
| + .... = |
| = |
| = 2 |
| | 2 | | 4 | | 1 − q | | 1 − 0,5 | |
Mamy zatem równanie
5*2
x − 4
x = 2
2 = 4
5*2
x − ( 2
x)
2 = 4
t = 2
x > 0
5 t − t
2 − 4 = 0
t
2 − 5 t + 4 = 0
( t − 4)*( t − 1) = 0
t = 4 lub t = 1
2
x = 4 lub 2
x = 1
x = 2 lub x = 0
===============
Mamy więc dwa wyrazy ciągu arytmetycznego :
a
2 = 0 a
4 = 2
Teraz dokończ
24 wrz 07:31
Janek191:
I co ?
24 wrz 07:38
...O.o...: czemu nagle z 2 zrobiło się 22 w równaniu 5*2x − 4x = 22
24 wrz 07:47
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
Bo 1 + |
| + |
| + .... = 2 − jak wyliczyłem wyżej  |
| | 2 | | 4 | |
24 wrz 07:55
...O.o...: "Mamy zatem równanie 5*2x − 4x = 22 = 4"
o w tym działaniu dlaczego 2 do potęgi drugiej podniosłeś tego nie kumam
24 wrz 07:58
J:
....z prawej strony równania wyjściowego masz 2 podniesione do potęgi,której wykładnikiem jest
| | 1 | | 1 | |
suma ciągu: 1 + |
| + |
| + ...., a ta suma jest równa 2 , stąd 22 = 4 |
| | 2 | | 4 | |
24 wrz 08:12
...O.o...: już kumam dzięki
24 wrz 08:18