trygonometria!
opsss: Witam! Mam problem z kilkoma zadaniami!
Wyznacz zbiór wartości funkcji
f(x)= cos2 2x − cos 2x − 2
t=cos2x t∊<−2,2>
To
G(x)= t2 − t − 2
g(−2)=4
g(2)=0
p=−b/2a = 1/2
q=g(p)=−2 1/4
Jaki wynik powinienem podać? Proszę o jakieś wyjaśnienie
24 wrz 00:44
===:
od kiedy to cos2x przyjmuje takie wartości

?
24 wrz 00:50
opsss: coś pokićkałem
cos2x <−1.1>
g(1)=−2
g(−1)=0
No tak
Ale w wyniku podaj <−2 1/4, 0> ?
24 wrz 01:00
opsss: Albo mam takie zadanie
f(x)= − sin2 x + 4sin x +12
Analogicznie
t=sin x , t∊<−1,1>
Więc, niech:
G(x) = − t2 + 4t + 12
g(1)= 15
g(−1)= 7
Wynikiem tego jest przedział <7.15>
Tylko, dlaczego w poprzedni przykładzie brałem wierzchołek ze wzoru q= G(p) ?
24 wrz 01:06
MYSZ: | | 1 | |
Do pierwdzego zad. Wczesniej napisales q = f(p) = −2 |
| , wiec wynik sie zgadza |
| | 4 | |
| | −4 | |
2) tutaj p = |
| = 2 , a my rozpatrujemy najwieksza i najmniejsza wartosc funkcji w |
| | −2 | |
przedziale od < −1, 1 >
24 wrz 01:12