suma wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego
Archy: suma wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego an=3 x 5−n , n≥ jest równa?
obliczyłem a1=35 oraz q=15
i podstawiłem do wzoru na sumę lecz nic z tego nie wynika..
pomocy
24 wrz 00:04
5-latek: A co to jest za znak x ?
24 wrz 00:06
Piotr 10: Jak to nic z tego nie wynika ? Niemożliwe
24 wrz 00:06
Piotr 10: x = razy ( * ) zapewne
24 wrz 00:07
24 wrz 00:11
5-latek: Nie przesadzajmy moze . Zeby student nie umial policzyc ulamkow ?
24 wrz 00:13
Piotr 10: Zdarza się

.
24 wrz 00:15
MYSZ: | | 1 − qn | |
Pewno podstawil do wzoru a1 |
| |
| | 1 − q | |
24 wrz 00:28