Proszę o pomoc
madzia: Dla jakich a równanie (2a − 1)x2 + ax +2a − 3 =0 ma nie więcej niż jeden pierwiastek
rzeczywisty
11 lis 11:39
Ergo: zalozenie, Δ=0
a2−4(2a−1)(2a−3)=0
skonczysz sobie?
11 lis 11:43
madzia: Zaczynałam tak ale nie wychodzi mi
11 lis 11:45
Nikka: i a≠0
a≠0 i Δ=0 − to jest komplet założeń
11 lis 11:45
Ergo: hmm mi tez nie wychodzi

dobrze przepisalas?
11 lis 11:57
Ergo: hmm mi tez nie wychodzi

dobrze przepisalas?
11 lis 11:59
Nikka: przepraszam błąd, jednak bez założenia z a
Δ=a2 − 4(2a2−8a+3)= a2 − 8a2+32a−12
−7a2+32a −12=0
7a2 − 32a +12=0
11 lis 11:59
Nikka: przepraszam błąd, jednak bez założenia z a
Δ=a2 − 4(4a2−8a+3)= a2 − 16a2+32a−12
−15a2+32a −12=0
15a2 − 32a +12=0
11 lis 12:02
Ergo: | | 1 | |
no wlasnie mialem pytac o to a  w zasadzie to dla a= |
|  wtedy bedzie funkcja liniowa |
| | 2 | |
11 lis 12:02
Ergo: sry pomylka
11 lis 12:03
Nikka: ja już zgłupiałam

, ale jak a=
12 to mamy funkcję liniową i jedno rozwiązanie, więc chyba
założenie o a nie jest jednak potrzebne
faktem jest, że jak zaczęłam liczyć kolejną Δ to dziwne liczby wyszły
11 lis 12:24
Ergo: prawdopodobnie zle przepisane zadanie

bo chyba ze ma wyjsc kosmiczny pierwiastek w co watpie
11 lis 12:38
madzia: Dobrze przepisane zadanie niestety
14 lis 14:47