Wyznacz parametr k tak, aby styczna do wykresu funkcji ~~
Adam: Wyznacz parametr k tak, aby styczna do wykresu funkcji f(x)=−2kx3+kx miala wspolczynnik
kierunkowy 9. Xo=1
Pomocy, proszę o rozwiazanie
23 wrz 23:46
===:
f'(x)=−6kx
2+k
f'(1)=... itd −
23 wrz 23:50
Adam: mógłbyś mi napisać co po obliczeniu f'(1)?
24 wrz 00:05
===:
a policzyłeś?
24 wrz 00:07
24 wrz 00:08
5-latek: Adam juz pewnie
24 wrz 00:10
24 wrz 00:21
===:
NIE
24 wrz 00:24
===:
f'(1)=9
24 wrz 00:25
MYSZ: f'(1) masz dobrze, tylko wzor zle

5k(x−1), a ty masz 5k(y−1). wiec jak chciales policzyc
wspolczynnik kierunkowy ?
24 wrz 00:31
Adam: Jak to obliczyłeś, ratuj

Ja idę tym rozumowaniem
f'(x)=−6kx2+k
f'(x)=−6k(1)
2+k
24 wrz 00:31
===:
... no i ok
Tylko chyba juz śpisz
f'(xo)=9 a jednocześnie f'(xo)=−5k
zatem −5k=9 ⇒ k=?
24 wrz 00:34
MYSZ: f'(1) = −6k*1
2 + k = −5k
f(1) = −2*1
2 + k = −k
y − (−k) = −5k * ( x − 1 )
y + k = −5k*x + 5k
y = −5k*x + 4k
współczynnik kierunkowy = (−5k)
−5k = 9
24 wrz 00:58
Adam: k wychodzi −9/5, liczę ze funkcji f'(x)=−6kx
2+k wychodzi to 9 i koniec zadanka, racja?
24 wrz 01:00
===: racja−
24 wrz 01:06
Adam: Dzięki, dzięki
24 wrz 01:07