Oblicz sumę szcześcianów dwóch liczb...
Maciej: Oblicz sumę sześcianów dwóch liczb a i b, jeśli suma tych liczb jest równa 2√6, a ich iloczyn
−3.
Proszę o pomoc...
23 wrz 22:32
ICSP: a3 + b3 = (a+b) * [ (a+b)2 − 3ab ]
23 wrz 22:33
Maciej: Hmm ale gdzie ja mam podstawić te liczby bo właśnie tego nie rozumiem...?
23 wrz 22:34
ICSP: a + b = 2
√3
ab = −3
masz obliczyć
a
3 + b
3
Wystarczy podstawić
23 wrz 22:35
Kejt:
a + b = 2√6
ab = −3
i teraz podstaw do tego co napisał ICSP
23 wrz 22:36
ICSP: możesz również znaleźć liczby a i b rozwiązując równanie :
x2 −2√6x − 3 = 0, tylko nie wiem czy były już u ciebie równania kwadratowe.
23 wrz 22:38
Maciej: No jestem w 3LO to już dawno były

Ale ja nie rozumiem tego typu zadań... wyszło mi coś
takiego i mam co do tego wątpliwości:
a
3+b
3= 2
√6[(a+b)
2−3ab]
a
3+b
3=2
√6[(a
2+2ab+b
2)+9]
a
3+b
3=2
√6a
2+4
√6ab+2
√6b
2+18
√6
23 wrz 22:45
Maciej: właśnie nie wiem czy dobrze i co dalej...
23 wrz 22:45
Kejt: przecież masz podane ile to jest ab... po co się tak męczysz?
23 wrz 22:47
ICSP: (a+b)2 = (2√6)2 = 4 * 6 = 24
a3 + b3 = 2√6(24 + 9) = ...
23 wrz 22:47
Maciej: no tak..banalne a ja jakiś ślepy jestem

66
√6 dziękuję
23 wrz 22:52