równania trygonometryczne
Olgaaa: Może od razu podam, których nie umiem

a) tg
2x+tgx=
√3tgx+
√3
b)2sinxcosx−2sinx+cosx=1
c)2tgxcosx+tgx=2cosx+1
d)2sin
3−3sinxcosx=0
e)tg
3x−tg
2x+tgx=1
23 wrz 22:20
MYSZ: a) x ≠ pi/2 + kpi, k ∊ C
tg2 x + tg x = √3tgx + √3
tg x ( tg x + 1 ) = √3 ( tg x + 1 )
( tg x + 1) ( tg x − √3 ) = 0
tg x = −1 v tg x = √3
23 wrz 22:31
sushi_gg6397228:
a) , b), c), e) na jedna strone i grupowanie
d) przed nawias
23 wrz 22:31
MYSZ: b) 2sin x * cos x − 2sin x = 1 − cos x
2sin x( cos x − 1 ) = −1 ( cos x − 1 )
podobnie do a)
itd.
23 wrz 22:32
Olgaaa: podpunkt b źle mi wychodzi
23 wrz 22:59
MYSZ: b) (2sin x + 1)(cos x − 1) = 0
| | π | | π | |
x = |
| + π + 2kπ v x = π − |
| + π + 2kπ v x = 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
23 wrz 23:17
MYSZ: | | 7π | | 11π | |
x = |
| + 2kπ v x = |
| + 2kπ v x = 2kπ , k ∊ C |
| | 6 | | 6 | |
23 wrz 23:18