proszę o rozwiązanie
proszę o rozwiązanie: korzystając z definicji granicy ciągu wykaż że liczba
| | n+1 | |
a) 1 jest granicą ciagu o wyrazie ogólnym an = |
|
|
| | n+3 | |
| | 1−2n | |
b) −2 jest granicą ciagu o wyrazie ogólnym an = |
|
|
| | n | |
wiem że trzeba to oszacować za pomocą ε
I a
n − g I < ε
23 wrz 22:07
23 wrz 22:12
bezendu:
a) ∀ε>0 ∃δ ∀n>δ |an−g|<ε
Niech ε>0. Szukamy takiej liczby δ, aby dla każdej liczby naturalnej n>δ prawdziwa była
nierówność:
|an−g|<ε
b) analogicznie
23 wrz 22:14
Saizou :
bezendu a przypadkiem jeszcze nie
| | 1 | |
n>[ |
| −1]+1  |
| | ε | |
23 wrz 22:20
bezendu:
Nie koniecznie można słownie bez enitera
| | 1 | |
biorąc za δ= |
| −1 to wtedy nierówność |an−1|<ε jest prawdziwa dla każdej liczby |
| | ε | |
a co za tym idzie n>δ, czyli lim
n→∞an=1
23 wrz 22:24
Saizou :
wiesz ja się tam nie znam, nie ruszyłem matematyki przez wakacje
23 wrz 22:25
bezendu:
Ja też za dużo nie ruszałem, teraz jak już się przeprowadziłem do Wrocławia to robię zadania z
listy i oglądam wykłady bo i tak nie za bardzo jest co robić i z internetem słabo
23 wrz 22:26
Saizou :
ale zawsze coś, ja miałem labę 5 miesięczną
23 wrz 22:28
proszę o rozwiązanie: czy b) będzie dobrze zrobione
czy to jest dobrze
23 wrz 22:35