Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji
Piotrek: Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=−x2+2x, przechodzącej przez punkt P=(2,9)
23 wrz 21:37
Piotrek: Proszę o wykonanie
23 wrz 21:38
23 wrz 21:48
Piotrek: W przykładzie mam podane x0, tutaj punkt P. Jednak bym prosił o jakieś głębsze wyjaśnienie
23 wrz 21:55
===:
... to może zinterpretuj pojęcie styczna do funkcji −
23 wrz 22:26
===:
równanie pęku prostych przez punkt P
y−9=a(x−2) ⇒ y=ax−2a+9
styczna ma jeden punkt wspólny z kzywą
−x
2+2x=ax−2a+9
−x2+2x−ax+2a−9=0
Δ=0
(2−a)
2+4(2a−9)=0 itd −
23 wrz 22:37
===:

4−4a+a
2+8a−36=0
a
2+4a−32=0
Δ
1=16+128
√Δ=12
a
1=−8
a
2=4
23 wrz 22:45
Piotrek: y−9=a(x−2)
Wytłumacz mi dlaczego tutaj pojawia się "a" po prawej stronie
23 wrz 22:47
===:
ostatecznie:
y=−8(x−2)+9 ⇒ y=−8x+25
y= 4(x−2)+9 ⇒ y= 4x+1
23 wrz 22:49
===:
a jaki znasz wzór na prostą przechodzącą przez punkt?
23 wrz 22:50
Piotrek: dzięki, ale prosze również o wyjaśnienie tego co napisałem wyżej
23 wrz 22:50
Piotrek: Okej, pojęte.
23 wrz 22:53
===:
nie znasz wzoru:
y−y
p=a(x−x
p)

?
23 wrz 22:54
===: −
23 wrz 22:55
Piotrek: o godzinie 22:53 już poznałem, ciężko z moją pamięcia do wzorów, a troche ich jest ^^ Wiem,
wiem, że jest prosty
23 wrz 23:02
pitrek: fajne
21 kwi 22:08