Powiedz, jak wykazać,że jest to podzielne przez 3
Marta: jak wykazać, że 4k(2k+1)(k+1) jest podzielne przez 3?
23 wrz 21:11
Saizou :
4k(k+1)(2k+4−3)=4k(k+1)•(2k+4)−3•4k(k+1)=8k(k+1)(k+2)−12k(k+1)
23 wrz 21:13
Marta: a skąd się wzięło to (2k+4−3) ?
23 wrz 21:16
Kacper: 4−3=?
23 wrz 21:17
Marta: czy mógłbyś mi (Saizou) napisać krok po kroku, skąd co się wzięło? Bo nie za bardzo to rozumiem
23 wrz 21:21
Marta: proszę o szybką odpowiedź. Potrzebuje to na jutro
23 wrz 21:24
MYSZ: dla k = 3a − wiadomo
dla k = 3a + 1 − (2k+1) = (2(3a+1) + 1) = (6a + 3) = 3(2a + 1)
dla k = 3a + 2 − (k+1) = (3a+2 + 1) = 3(a+1)
23 wrz 21:31
MYSZ: a skad sie wzielo rozwiazanie @Saizou ?
2k + 1 = 2k + 4 − 3
i teraz moze osobno (2k+4) i (−3) przez 4k(k+1).
23 wrz 21:33
Marta: aha. dziękuję bardzo. czyli wystarczy napisać (2k+4)−3(4k+1)?
23 wrz 21:39
Marta: a nie: (2k+4)−3*4k(k+1)
23 wrz 21:42
Gabi: A jakie w tym jest uzasadnienie, że się dzieli przez 3?
23 wrz 21:55
Saizou :
to jest proste
4k(k+1)(2k+1)=
4k(k+1)(2k+4−3)= bo 4−3=1 i
4k(k+1)(2k+4−3)= mnożymy kolorami
4k(k+1)(2k+4)−4k(k+1)3= wyciągamy z 2k+4, dwójkę przed nawias
4k(k+1)*2(k+2)−3*4k(k+1)
8k(k+1)(k+2)−3*4k(k+1)
k(k+1)(k+2) jest to iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych, z których jedna jest na pewno
podzielna przez 3, zatem iloczyn dzieli się przez 3
analogia do 3*4k(k+1) tylko tutaj mamy już 3 przed nawiasem wiec całe wyrażenie dzieli się
przez 3
zatem wszystko dzieli się przez 3 xd
23 wrz 21:55
Gabi: A no tak. Wielkie dzięki
23 wrz 21:58
PW: A tak sposobem dla dzieci.
Jeżeli k lub (k+1) dzielą się przez 3, to nie ma czego dowodzić.
Jeżeli obie są niepodzielne przez 3, to podzielne są zarówno (k−1) jak i (k+2), gdyż co trzecia
liczba naturalna dzieli się przez 3. Wobec tego liczba w środkowym nawiasie
2k + 1 = (k−1) + (k+2)
jest podzielna przez 3 jako suma dwóch podzielnych przez 3.
24 wrz 09:18