równania
Anna: Rozwiąż:
a) (x−5)(x+2)=(x−1)(x+4)
b) (6x+1)(X−2)−(2x+1)(3x+2)=x+4
23 wrz 21:03
jakubs: Wymnożyć i na jedną stronę
23 wrz 21:04
Anna: I tak nie rozumiem tego zmieniania znakow
23 wrz 21:07
jakubs: To wymnóż te nawiasy i napisz, pokażemy co i jak
23 wrz 21:09
Anna: x2+2x−5x−10=x2+4x−x−4
23 wrz 21:12
Kacper: Przenosimy "ze zmianą znaku"
23 wrz 21:17
5-latek: Mozesz to jescze teraz uproscic redukujac wyrazy podobne np 2x−5x= −3x i 4x−x=3x
Naesze rownanie po redukcji bedzie wygladac tak
x2−3x−10= x2+3x−4
Teraz niewiadome (czyli to co z xem na lewa strone rownania ) a wiadome (to co bez xsa na
prawa strone rownania )
Pamietaj z ejak przenosisz to zmieniasz znak na przeciwny (jesli masz + do zmieniasz na − i
odwrotnie )
Pokaz jak to zrobisz
23 wrz 21:19
Anna: x
2−3x−x
2+3x=−4+10 (

)
23 wrz 21:24
jakubs: Tu właśnie chodzi o to aby przenieść wszystko z lewej na prawą, bądź z prawej na lewą.
x
2+2x−5x−10−x
2−4x+x+4=0
o coś takiego, teraz uprość
23 wrz 21:29
Hajtowy:
x
2+2x−5x−10=x
2+4x−x−4
x
2−3x−10=x
2+3x−4
Mamy postać:
x2−3x−10=
x2+3x−4 || z lewej na prawą
+3x−10
x2=
x2+3x−10+3x−4 ||
x2 się skraca

i zostaje...
+3x−10+3x−4=0 || REDUKUJEMY DALEJ

6x−14=0
6x=14 || dzielimy na 6
23 wrz 21:34
5-latek: A policz jeszcze raz
24 wrz 01:45
Janek191:
( x − 5)*( x + 2) = ( x − 1)*( x + 4)
x2 + 2 x − 5 x − 10 = x2 + 4 x − x − 4
x2 − 3 x − 10 = x2 + 3 x − 4
x2 − 3 x − 10 − x2 − 3 x + 4 = 0
− 6 x − 6 = 0
− 6 x = 6 / : ( − 6)
x = − 1
======
24 wrz 06:54
Janek191:
b)
( 6 x + 1)*( x − 2) − ( 2 x + 1)*( 3 x + 2) = x + 4
6 x
2 − 12 x + x − 2 − ( 6 x
2 + 4 x + 3 x + 2) = x + 4
6 x
2 − 11 x − 2 − 6 x
2 − 7 x − 2 = x + 4
− 18 x − 4 = x + 4
− 18 x − x = 4 + 4
− 19 x = 8 / : ( −19)
===========
24 wrz 06:59