potęgi
Karsad: Ile razy liczba 101010 jest większa od liczby (1010)10 ?
w pierwszej liczbie ma być 10 do potęgi dziesiątej , a to jeszcze raz do dziesiątej
23 wrz 20:33
Kejt:
| 101010 | |
| = 101010 − 100 = ... |
| 10100 | |
23 wrz 20:35
Bogdan:
czy tak 101010 ?
23 wrz 20:49
daras: 1010 podziel prze sto bla bla /..
23 wrz 21:27
daras: wróć

odejmij

10
10 − sto a poten podnieś dychę do tej potęgi
23 wrz 21:27
daras: 9 999 999 900 razy
23 wrz 21:29
Mila:
1)101010>(1010)10=10100
2) albo zlogarytmować liczby logarytmem o podstawie 10.
1010 log10 i 10 log(1010)
1010 log10 i 100log10
1010>100⇔101010>(1010)10
23 wrz 21:36
xd: 999 do potęgi 1000
14 wrz 19:08
Mila:
Odejmujemy wykładniki:
1010−100=102*(108−1)=100*99999999
109 999 999 900 razy
14 wrz 22:44