Koło ?
Karsad: Jaką część powierzchni koła może zajmować wpisany w koło trójkąt prostokątny? Odpowiedź podaj
w przybliżeniu w procentach z dokładnością do jednego procenta.
...Proszę po raz kolejny o dokładny tok rozumowania ... ble ble ble . Z góry dziękuje.
23 wrz 20:22
Kejt:

P
k = πR
2
maksymalne pole trójkąta (największy możliwy trójkąt jest zaznaczony na szaro):
| | ah | | 1 | |
Pt = |
| = 2R*R* |
| = R2 |
| | 2 | | 2 | |
stosunek w %:
| R2 | | 1 | |
| *100% = |
| *100% = ... |
| πR2 | | π | |
23 wrz 20:34
daras: ≈ 0,3183...bla bla bla = 31,83 % ≈ 32 %
23 wrz 21:25
Kejt: brawo daras, teraz będzie mógł tylko przepisać...
23 wrz 21:29