Okręgi i ich promienie
Karsad: Okręgi o promieniach 3,4,5 są parami stycznie zewnętrznie. Przez punkt styczności okręgów o
promieniach 3 i 4 poprowadzono wspólną styczną do tych okręgów. Oblicz długość odcinka tej
stycznej zawartego w okręgu o promieniu 5.
Z góry dziękuje za szczegółowy tok rozumowania doprowadzający do odpowiedzi
Eta:

|AC|=b=4+5=9 , |AB|=c=4+3=7 , |BC|=a=5+3=8
| | a+b+c | |
p= |
| = .......... = 12 |
| | 2 | |
ze wzoru Herona
P(ΔABC) =
√12*5*4*3= 12
√5 , |DC|=
h zatem h ∥ do stycznej
s
| | |AB|*h | | 7*h | |
P(ΔABC)= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
z tw. Pitagorasa w ΔADC
| | 33 | |
|AD|=√b2−h2=........ = |
| |
| | 7 | |
| | 33 | | 5 | |
to: |MD|=|LC|= |
| −4= |
| |
| | 7 | | 7 | |
Pozostało obliczyć z tw. Pitagorasa w ΔNLC
x=.......
| | 40√3 | |
i |NK|=2x=............ = |
| |
| | 7 | |