Równanie
Karsad: Liczby a,b,c> 0 spełniają układ równań :
c/(a+b)=2
c/(b−a)=3
Uporządkuj a,b,c według wielkości.
Z góry dziękuję
23 wrz 20:09
J: od najmniejszej: b , a = 5b , c = 6b
23 wrz 20:13
PW: Podziel stronami te równości i wylicz zależność między a i b.
23 wrz 20:15
Karsad: Nie zbyt rozumiem jak do tego doszedłeś ?
23 wrz 20:16
J:
| | c | | c | |
Rozwiąż układ równań: |
| oraz |
| ...... otrzymasz zależności: a = 5b oraz c = 6b |
| | a+b | | b−a | |
23 wrz 20:19
Karsad: Ok już sobie poradzę , dzięki
23 wrz 20:19
daras: uff
23 wrz 21:29