Mam problem z rozwiązaniem następujących zadań:
| 27 | ||
1. Trzeba obliczyć to cudo: [ √(3 − √5) + √(3 + √5) ] −2 x [ ( 3√ | ) − 280] | |
| 8 |
| 2 | ||
wg moich skromnych obliczeń wyszło | ale jest to wynik zły, więc gdzieś popełniłem, błąd | |
| 9 |
| 9 | ||
druga próba rozwiązania to też błąd, gdyż wyszło mi | . Wynik poprawny to 0,05... | |
| 8 |
| x | ||
b) 4−0,25−20,5= | ||
| 4−0,25+3√(2√2) |
I jeszcze jeden przykład z zadania z gwiazdką, które nie wiem wgl jak zacząć. Do tego zadania,
mam drugie takie same, tylko zmienione dane, proszę przynajmniej o podprowadzenie:
3. Funkcja określona wzorem f(x) = 9x + p−x, x ∊ R, przyjmuje dla pewnego argumentu x0
wartość równą 14. Jaką wartość dla tego samego argumentu przyjmuje funkcja g(x)= 2x+2−x?
Z góry dziękuję
| 1 | 3 | |||
= | *( | − 1) = | ||
| √ 3 − √5 + √3 + √5)2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
= | *0,5 = | * | = 0,05 | |||
| (3 − √5 + 2*√ 3 −√5*√ 3 + √5 + 3 + √5 | 10 | 2 |
| 1 | ||
wzor a−n= | ||
| an |
| 3 | ||
Nastepny nawias 3√27/8= | a 280 to ile jest ? | |
| 2 |
| 1 | ||
a−2 = | ||
| a2 |
Też te wzory skróconego mnożenia?