Działania na potęgach, wykaz ze
Kami: Witam zależy mi bardzo na podpunkcie a i b z zad. 1.11 , udowadniam to juz ponad godzinę i nie
moge tego zrobic tu jest link do zad
http://zapodaj.net/327ceb20a620f.jpg.html z góry dziękuje za pomoc
23 wrz 19:17
23 wrz 19:20
Kami: Bardzo proszę o pomoc chociaz w a w reszcie juz spróbuje sama pokombinować
23 wrz 19:23
Janek191:
a)
13 − 4√3 = ( 2√3 − 1)2
wię
√ 13 − 4√3 = √ ( 2 √3 − 1)2 = 2√3 − 1
23 wrz 19:24
Janek191:
b)
9 − 4
√5 = (
√5 − 2)
2 i 6 − 2
√5 = (
√5 − 1)
2
dokończ
23 wrz 19:26
Kami: Jeju dziękuje

Czyli chodziło tylko o to aby pozbyć sie pierwiastka i do kwadratu podnieść
prawa stronę ?
23 wrz 19:26
Kami: Czy w przykładzie b użyty został moze jakiś wzór ?np z cz.rozszerzonej czy moze zostało to
jakość wyprowadzone inaczej ?
23 wrz 19:32
Kami: Jakos *
23 wrz 19:32
Janek191:
c) 17 − 12 √2 = ( √2 − 1)4 = ( 1 − 2√2 + 2)2 = ( 3 − 2√2)2
3 + 2√2 = ( √2 + 1)2
więc
4√ 1 7 − 12√2*( 3 + 2√2)12 = ( √2 − 1)*( √2 + 1) = 2 − 1 = 1
23 wrz 19:36
Janek191:
a2 − 2a*b + b2 = ( a − b)2
23 wrz 19:37
23 wrz 20:08