zilustrowanie punktow plaszczyzny i rozwiazanie rownania
dominika: Potrzebuję rozwiązać :
|x−4|+|3y|=6
zaczęłam od narysowania osi i zaznaczenia ,gdzie wyrazenie spod modułu przyjmuje wartości
dodatnie,a gdzie ujemne.. Lecz wyszły mi dość dziwne rozwiązania ,np.
23 wrz 19:15
===:
|3y|=6−|x−4|
1o dla y<0
−3y=6−|x−4|
10 a)
x∊(−∞, 4)
−3y=6+x−4 y=... itd−)
23 wrz 19:22
dominika: a jak to pozniej zilustrowac? poakze ktos?
23 wrz 19:45
===:
narysujesz w tych przedziałach −
23 wrz 19:50
dominika: probowalam,ale wykres,ktory jest w odpowiedzi jest inny..
23 wrz 19:53
23 wrz 19:59
dominika: dokladnie to wyszło mi
23 wrz 20:01
===:

i rysujesz ten przedział
23 wrz 20:12
Mila:

|x−4|+|3y|=6⇔
|x−4|+3|y|=6
1) |y|=y dla y≥0 obszar nad osią OX i oś OX
|x−4|+3y=6
3y=−|x−4|+6 /:3
2) |y|=−y dla y<0 obszar pod osią OX
|x−4|−3y=6
3y=|x−4|−6
23 wrz 20:19