Podaj ile rozwiązań w zależności od parametru m ma układ równań.
Nairda: Podaj ile rozwiązań w zależności od parametru m ma układ równań.
Wystarczy mi wyznaczenie ostatniego równania, (podstawienie i wymnożenie przez nawiasy).
x2+y2−2y−1=0
y=x+m
23 wrz 19:05
===:

pierwsze to równanie okręgu ... drugie prostej
23 wrz 19:30
Nairda: no tak, więc podstawiam
x2+(x+m)2−2(x+m)−1=0
x2+x2+2mx+m2−2x−2m−1=0
i to jest dobrze?
23 wrz 19:35
===:
x
2+x
2+2mx+m
2−2x−2m−1=0
2x
2+2x(m−1)+m
2−2m−1=0
Δ=4m2−8m+4−8m
2+16m+8
Δ=−4m
2+8m+12
Δ
1=64+192
√Δ=16
m
1=3
m
2=−1
dalej to już tylko wnioski ... sama−
23 wrz 19:47
Nairda: Dzięki za pomoc
23 wrz 20:25
===:
−
23 wrz 20:27