Krótkie zadanie z potęg.
TFLU: Witam, czy mógłby mi ktoś wyjaśnić krok po kroku jak rozwiązać to zadanie ? Próbowałem na różne
sposoby ale nie do końca wiem co zamienić/przerzucić żeby to wszystko się ładnie liczyło.
ODPOWIEDŹ: 212
((52)3 : (25)2) x (52)3
23 wrz 19:01
PW: A co oznacza ten "x"?
23 wrz 19:04
TFLU: Razy, jest tu możliwość wstawienia tego znaku ? (nie zauwayżyłem)
23 wrz 19:04
Kejt: masz go na klawiaturze... shift + 8
23 wrz 19:05
TFLU: A tak rozumiem że miałem użyć " * " mój błąd.
23 wrz 19:05
J:
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
= ( |
| )3 : ( |
| )−2* ( |
| )3 = ( |
| )5*( |
| )3 = ( |
| )8 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
23 wrz 19:06
5-latek: To teraz napisz ile jest rowny ten 1 nawias (man nadzieje ze wiesz co to jest dzielenie )
23 wrz 19:06
TFLU: @5−latek: Dziękuje za rozwiązanie jednak chodziło mi bardziej o formę w której mogę skracać i
dodawać te nawiasy tak jak zrobił to J.
@J: Czy to znaczy że mogę swobodnie dorzucić minusa do potęgi by odwrócić ułamek ?
23 wrz 19:10
J:
| | a | | b | |
Tak ... ( |
| )n = ( |
| )−n |
| | b | | a | |
23 wrz 19:12
PW: Co do znaku mnożenia: formalnie to powinien być znak · uzyskiwany jako Alt0183 (włączony
NumLock, wciskamy lewy Alt i trzymając cały czas wstukujemy z klawiatury numerycznej 0183, po
czym zwalniamy Alt). Raz się przemęczymy, dalej można "kopiuj−wklej".
Ja słabo widzę, więc czasem używam • uzyskiwanego jako Alt0149.
Znaki, których nie można uzyskać bezpośrednio z klawiatury, można kopiować z tabelki programu
charmap (tablica znaków) dla czcionki Microsoft Sans Serif, np. Ӂ też.
23 wrz 19:15
TFLU: Jeszcze jedno pytanie: końcowy zapis to (52)8 co nie jest chyba równe 212. ?
Błąd w odpowiedziach ?
Tak czy siak dziękuje za pomoc.
23 wrz 19:17
J:
| | 1 | |
... z pewnością nie: 2 |
| |
| | 2 | |
23 wrz 19:20