Działania na zbiorach.
katrine: Niech P oznacza zbiór wszystkich dwucyfrowych liczb naturalnych parzystych , a D − zbiór liczb
naturalnych dwucyfrowych podzielnych przez 4. Wpisz ile elementów mają podane zbiory.
P∩D−
P∪D−
P/D−
D/P−
23 wrz 18:56
PW: A wiesz ile jest dwucyfrowych parzystych?
23 wrz 19:01
5-latek: I w czym masz problem
Liczby dwucyfrowe to liczby od 10 do 99 wiec wypisz wszystkie liczby parzste
czyli 10 12 ,14 itd (czyli zbior P
liczby dwucyfrowe podzielne przez 4 zaczynaja sie od 12 16 20 24 widzisz juz
prawidlowosc (zbior D )
23 wrz 19:01
katrine: Nie nie wiem, tylko tyle jest napisane w zadaniu, ale to akurat można wywnioskowac. Natomiast
nie wiem jak to wpisać do tych posszczególnych zależności
23 wrz 19:04
Janek191:
P ∩ D = D bo P ⊃ D
P ∪ D = P bo P ⊃ D
23 wrz 19:09
5-latek: Zeby wypisac te zaleznosci to musisz wiedziec jakie elemety naleza do zbioru P a jakie do
zbioru D
wiec wypisz sobie wszystkie elementy zbioru P
czyli P={ 10 ,12 14 16 itd maja byc to liczby parzyste
D={12 ,16 20. 24,28, itd maja to byc liczby 2 cyfrowe podzielne przez 4
ALe to musisz sobie sama wypisac
23 wrz 19:13
5-latek: Polecenie jest. Wypisz ile elementow maja podane zbiory
23 wrz 19:14